Jasper Schiks en Stan Groothusen prolongeren titel in 2020!

De Knakworstkroon was nog geen halve dag van zijn hoofd getild, maar zit inmiddels weer als vanouds stevig om de schedel van Jasper Schiks. Voor de tweede maal op rij won hij samen met zijn paard Stan Groothusen de Knakworstrennen. In de finale rekenden zij afgetekend af met Ramon Smits met Kay Gerrits en Sjoerd van Oostrum met Pim Verberkt. De marge was zelf zo groot, dat vele Beugenaren zich zullen afvragen of de Knakworstrennen na 2021 nog wel zullen bestaan.

Donkere wolken pakten zich samen boven ‘het Bugges Veld’ op carnavalszondag. Code geel, stevige wind en flinke buien zorgden ervoor dat het aanvangstijdstip van de Knakworstrennen moest worden uitgesteld. Iets na het middaguur kon de 36e editie van de meest kolderieke paardenrennen van Nederland dan toch van start gaan, zij het op een verkort parcours. Al deze weersomstandigheden maakten de Knakworst dit jaar tot een, voor zowel deelnemers als toeschouwers, zware editie.

Gelukkig lieten de meeste toeschouwers zich niet uit het veld slaan door de regen. Enkele honderden bezoekers waren wederom naar Beugen gekomen om de Knakworstrennen te aanschouwen. Een groot gedeelte besloot direct de feesttent aan het parcours in te gaan, waardoor deze vrij meteen gezellig gevuld was. Dit jaar werden de Knakworstrennen muzikaal omlijst door maar liefst 3 groepen: De Joekels uit Boxmeer, De Bellebloazers uit Rijkevoort en ook Beugens eigen joekskapel (dit jaar als “McShaggy en de Tostiband”) waren van de partij.

Door de vele regen was er sprake van ‘zwaar zand’ op het Bugges Veld. Het verkorte parcours zorgde ervoor dat de Knakworst van 2020 een soort sprintrace werd. In de eerste ronde bleek al snel dat dit voor veel spanning zorgde, omdat het verschil tussen de koppels op de finishlijn vaak minimaal was.  De finale leek op voorhand dan ook een spannende strijd te worden, omdat naast de titelhouders Jasper Schiks met Stan Groothusen ook tweevoudig finalistenkoppel Ramon Smits met Kay Gerrits en voormalig Koningspaard Pim Verberkt in het starthek stonden.

Niets bleek echter minder waar. Jasper Schiks wist op paard Stan Groothusen vrijwel gelijk afstand te nemen van de overige finalisten. De prolongatie van hun koningstitel kwam daarmee eigenlijk nooit echt in gevaar. Kort daarna werden zijn te midden van het Beugens publiek in de feesttent opnieuw gehuldigd tot winnaars van de Knakworstrennen. De overige koppels keken enigszins bedrukt toe. Zij weten dat de druk hoog is om volgend jaar de hegemonie van Jasper en Stan te doorbreken. De regels schrijven namelijk nog steeds voor dat een derde opeenvolgende overwinning een einde maakt aan De Knakworstrennen. En een einde van de Knakworst in 2021 is iets wat de uitdagers ten koste van alles zullen willen voorkomen.