In memoriam: Twan Centen (1964-2017)

Droefheid, verslagenheid, troosteloosheid en in rouw gedompeld. Op zondagmiddag 24 september jl. is Twan Centen, één van de grondleggers en een icoon van de Knakworstrennen, na enkele weken van hoop en vrees overleden. Twan Centen was sinds de eerste editie in 1985 tot heden een prominent gezicht op het jaarlijks terugkerende evenement.
Twan stond aan de bakermat van de Knakworstrennen, toen het evenement in 1985 uit het niets georganiseerd werd. Als één van de oprichters werkte Twan met veel passie en energie aan het plezier van anderen, het plezier van de Beugense gemeenschap. Het heeft geleid tot een authentiek Beugens evenement waarin alle leeftijden vertegenwoordigd zijn. Na de eerste editie in 1985 werd bedacht om ook muzikale ondersteuning te bieden. Hiervoor is joekskapel de Pèrdebloas in het leven geroepen en ook daarin was Twan één van de kartrekkers waarbij hij zelf de trombone bespeelde.

Sfeer maken deed Twan een lange tijd in muzikale zin, maar iedereen kent ook zijn unieke gevoel voor humor. Wij zijn van Twan gaan houden om zijn alter ego’s, de typetjes die jarenlang glans gaven aan “de act” tijdens de Knakworstrennen. Omringd en gesteund door vrienden was Twan jarenlang de grote initiator achter deze act. In een eigen mix van grappige woordspelingen, foute typetjes, fantastische kostuums en overige attributen bezorgde Twan als middelpunt -te midden van zijn vrienden- alle toeschouwers een grote lach op het gezicht. Zonder alle inspanningen van Twan zou menig bekend persoon géén acte de présence in Beugen hebben gegeven. Jomanda, de Paus, de Weltmeister dreier-Bob, het muzikaal ensemble van Schot-ten, Sepp Blatter tot aan Max Versteppen in 2017; het waren stuk voor stuk geweldige en bovenal unieke acts. Een trekpleister die tot in perfectie voorbereid en uitgevoerd werd door Twan en zijn kameraden.

“Wat zou hij dit jaar weer verzinnen?”, het was een vraag die bij veel Beugenaren door het hoofd spookte zodra de carnavalsperiode weer dichterbij kwam. Helaas is het jubileum in 2017 de 33e en laatste editie waarin wij allemaal van Twan’s unieke humor hebben mogen genieten. Een boegbeeld is heengegaan. De Knakworstrennen zonder Twan zullen nooit meer hetzelfde zijn.

Twan was een zeer betrokken persoon in Beugen, van drijvende kracht achter de Club van 50 van voetbalclub VIOS’38 tot komiek -om naar uit te kijken- tijdens de pronkzittingavonden. Boordevol ideeën en gedachten. Overal met plezier als basisingrediënt, want met Twan erbij wist je dat er gelachen zou worden.

Wij weten dat niet alleen wij, maar alle toeschouwers die van Twan hebben genoten in de loop der jaren, de familie Centen willen bemoedigen in deze moeilijke tijd. Wij wensen Helma, Mike, Dani en vader Pierre veel sterkte in deze droevige tijd.

 

De Jongens van de Knakworst &

Carnavalsvereniging De Vèrkeskôp

 

Twan Centen helemaal in zijn element, hieronder als Max Versteppen in zijn laatste editie Knakworstrennen

twan-centen-2017